Lebih 50000 Jawatan Kosong Di Johor Bahru

Kepesatan ekonomi selatan tanah air terutama di wilayah Iskandar membuka Sebanyak 50000 jawatan kosong dalam pelbagai sektor termasok lebih 10 ribu kekosongan professional di Johor. Di kawasan Iskandar Malaysia sahaja, terdapat 5,000 kekosongan kerja professional ditawarkan dan jumlah itu dijangka meningkat kepada 15 ribu jawatan kosong jawatan professional pada tahun depan.

Sejumlah 29 ribu kerja lagi melibatkan pekerjaan asas dan selebihnya termasuk perkeranian, juruteknik, perkhidmatan, pertanian, operator loji dan lain lain. Menteri Besar berkata, orang awam khususnya orang Johor boleh memperoleh maklumat jawatan itu dengan melawati Karnival Kerjaya yang bakal datang ke semua daerah pada bulan April hingga penghujung tahun ini.Beliau berkata, Kepak adalah inisiatif kerajaan untuk memperbaiki level hidup penduduk dengan memberikan mereka kepada peluang perniagaan, kemahiran dan kerja.

Cara itu ialah usaha kerajaan membina sebuah masyarakat yang maju dan meraih gaji yang besar. Ia sebahagian daripada jalan perubahan tahap kehidupan yang lebih baik.Ini setaraf dengan agenda pembangunan sahsiah di bawah strategi ke 2 Bajet Johor 2012 iaitu menambah baik kualiti hidup orang yang bergaji kecil. Program yang akan dilangsungkan selama lima hari di setiap mukim akan mendatangi masyarakat dengan melawat dengan menyatukan jabatan dan agensi bersangkut-paut dengan kerjaya, keusahawanan dan majikan swasta dibawah satu bumbung.

Datuk Abdul Ghani Othman berkata, agenda ini akan memadankan pemburu jawatan kosong dengan syarikat yang mahukan pekerja dan temuduga secara terbuka akan dilakukan ketika program itu. Acara lain ketika karnival itu ialah registrasi program latihan & kemahiran, ujian kecekapan dan kemahiran, pameran peluang perniagaan, sesi perkongsian pengalaman, kaunter sokongan teknikal, pendaftaran syarikat dan pembiayaan modal serta demonstrasi perniagaan. Dengan cara ini, masyarakat boleh didedah serta dibandingkan dengan kemungkinan jawatan yang ada, mendapatkan peluang menjana pendapatan melalui bisnes kecil-kecilan serta memajukan kebolehan serta latihan semula.

Karnival sulung Kepak dijadual bagi daerah Johor Bahru serta Kulai Jaya pada 20 hingga 24 bulan April ini, diikuti di Kluang (Bulan 5), Mersing (Jun), Kota Tinggi (Julai), Segamat (Bulan 9), Batu Pahat (Bulan 10), Ledang serta Muar (Nov) serta akhir sekali Pontian (December).Abdul Ghani menambah, kerajaan negeri berharap bangsa Johor yang sedang memburu kerja & ingin meningkatkan keupayaan diri dengan skill serta peluang perniagaan tidak mensia-siakan peluang {untuk datang bazar tersebut.